Λογισμικό από Ράφτη ή από μπουτίκ;

Πόσες φορές τι μέρα θέλετε να σπάσετε τον υπολογιστή; Μήπως θα νιώθατε καλύτερα αν μπορούσατε να πείσετε τον υπολογιστή να συμπεριφερθεί όπως ΕΣΥΣ επιθυμείτε;

Τα τελευταία χρόνια το κόστος κατασκευής λογισμικού έχει μειωθεί δραματικά. Πριν μια δεκαετία μόνο μεγάλες εταιρείες μπορούσαν να επενδύσουν στο κατά παραγγελία λογισμικό.
Σήμερα, και με την επανάσταση της φιλοσοφίας του ανοιχτού λογισμικού, σε πολλούς τομείς της πληροφορικής έχουν εμφανιστεί εξελιγμένα εργαλεία που όχι μόνο έχουν μειώσει το κόστος παραγωγής προγραμμάτων αλλά και επιτρέπουν την κατασκευή προϊόντων που κάποτε ήταν αδύνατον να κατασκευαστούν.
Τι σημαίνει όμως το κατά παραγγελία λογισμικό;
Θα μπορούσαμε να το παραλληλίσουμε με την παραγγελία ενός κουστουμιού από ράφτη. Ένα κουστούμι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας σίγουρα θα σας πηγαίνει πολύ καλύτερα από ένα κουστούμι του εμπορίου καθότι βασίζεται η σχεδίαση του στο μέσο όρο ανθρωπίνων αναλογικών και γούστου.
Το ίδιο συμβαίνει και με το “ράψιμο” λογισμικού αλλά με μία διαφορά. Το να ράψεις ένα κουστούμι αποτελεί μια ακριβή πολυτέλεια ενώ το να ράψεις λογισμικό δεν αποτελεί πλέον πολυτέλεια αλλά μια έξυπνη και οικονομική λύση. Φυσικά το κόστος είναι σχετικό με τις προδιαγραφές που πρέπει να καλυφθούν.
Μια μικρή ομάδα έμπειρων προγραμματιστών στον χώρο του ανοιχτού λογισμικού έχουν την δυνατότητα να παράγουν, για ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών, εξατομικευμένο λογισμικό σε κόστος που συγκρίνεται με αυτό των έτοιμων προϊόντων. Μάλιστα κάποιες φορές το κόστος μπορεί να πέσει ακόμα και 90% για συγκεκριμένες εφαρμογές λογισμικού.
Δεν σημαίνει όμως ότι το κατά παραγγελία λογισμικό είναι πάντα η καλύτερη λύση.
Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα κλασικών εφαρμογών λογισμικού όπως είναι συστήματα λογιστικής, παραγγελιών, αποθήκης κλπ. τα οποία υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία στο εμπόριο και επιπλέον είναι καλά δοκιμασμένα αφού είδη χρησιμοποιούνται από ένα μεγάλο όγκο χρηστών.
Επίσης υπάρχει και ένα εύρος εφαρμογών (κυρίως εφαρμογές μηχανικών όπως CAD, εξομοιωτές κ.α.) που η κατά παραγγελία ανάπτυξη τους είναι σχεδόν απαγορευτική.
Η διαδικασία της επιλογής μεταξύ έτοιμου ή κατά παραγγελία λογισμικού πρέπει να περάσει μέσα από έρευνα αγοράς και αξιολόγηση βάση των ξεχωριστών αναγκών που έχει η κάθε επιχείρηση.
Ένα μεγάλο σφάλμα που συνήθως υποκύπτουμε είναι το γεγονός ότι προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τις ανάγκες μας στον τρόπο που λειτουργεί ένα λογισμικό. Αυτή η τακτική μας εγκλωβίζει στο να καταλήξουμε σε μια λύση που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι (συνήθως για ψυχολογικούς λόγους) χωρίς αναγκαστικά να ικανοποιεί τις ιδιαίτερες ανάγκες τις οποίες ενδέχεται να έχουμε.
Είναι σημαντικό προτού αναζητήσουμε και αξιολογήσουμε κάποια ψηφιακή λύση να προσδιορίσουμε τις ιδιαίτερες ανάγκες μας άσχετα αν υποστηρίζονται ή όχι από τα έτοιμα λογισμικά.
Οι παράγοντες που λαμβάνουν μέρος σε μια αξιολόγηση είναι αρκετοί αλλά ένας βασικός κανόνας που πρέπει λάβουμε υπόψη μας να είναι το ποσοστό των προσωπικών αναγκών που μπορεί να καλύψει με απλό και κατανοητό τρόπο ένα λογισμικό.

Η απλότητα και η ευκολία κατανόησης ενός λογισμικού είναι κρίσιμοι παράγοντες για την παραγωγική χρήση ενως λογισμικού. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα τελευταία χρόνια τα πάντα μπορούν να επιτευχθεί με μερικά κλικ (άντε να πατήσουμε και κάνα πλήκτρο) όχι με το άνοιγμα 100 παραθύρων όπου στο τέλος να μην θυμόμαστε τι θέλαμε να κάνουμε.

Εφόσον λοιπόν προσδιορίσουμε την ικανότητα ενός έτοιμου λογισμικού να μπορεί να καλύψει τις εξατομικευμένες ανάγκες μας τότε μπορούμε να κρίνουμε καλύτερα το πραγματικό κόστος του προϊόντος. Αν κάποιο λογισμικό καλύπτει τις ανάγκες μας κατά 50% και κοστίζει 1000 τότε μάλλον το αγοράζουμε 2000. Επίσης υπάρχει και η αντίστροφη αναλογία δηλαδή όταν ένα λογισμικό υπέρ καλύπτει τις ανάγκες μας. Αυτή η περίπτωση, συνήθως, φανερώνει ότι η αγορά του συγκεκριμένου λογισμικού σας επιβάλει χρεώσεις που δεν αφορούν τις ανάγκες σας.
Σίγουρα τα παραπάνω παραδείγματα είναι υπεραπλουστευμένα αλλά υπάρχει ένα γενικό συμπέρασμα. Η παραγγελία ενός λογισμικού κομμένου και ραμμένου για τις δικές σας ανάγκες, είναι μια επιλογή η οποία δεν πρέπει να παραβλέπεται σαν μια ασύμφορη πολυτέλεια ή ως μια ανύπαρκτη δυνατότητα.
Το μέλλον έχει έρθει πλέον ο άνθρωπος μπορεί να πείσει τον υπολογιστή να λειτουργήσει όπως αυτός ορίζει χωρίς να πρέπει να πάρει τηλέφωνο τον Σποκ. Ένας επαγγελματίας προγραμματιστής μπορεί να δαμάσει τον υπολογιστή για χατίρι σας.

Λογισμικό από Ράφτη ή από μπουτίκ; image